50 Jaar OSIVEO

GESLAAGDE JUBILEUMDAG OSIVEO

 

Zaterdag 30 mei stond in het teken van 50 jaar accordeonvereniging OSIVEO. Er werd samengespeeld met het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest onder leiding van Jorind Josemans. Er was een gezellige broodmaaltijd en 's avonds volgde een mooi concert. Het was een verdiend en heerlijk feest, een cadeau voor leden en 's avonds ook voor de aanwezige toeschouwers.

 

De middag begon een beetje zenuwachtig voor leden en oud-leden omdat zij na weken oefenen mee gingen spelen met het NJAO. Een orkest dat kort daarvoor nog de eerste prijs op een internationaal concours behaalde. Al tijdens het eerste stuk, dat geleid werd door Marga Menninga, dirigent van OSIVEO, bleken de zenuwen ongegrond. De jonge getalenteerde spelers ondersteunden de leden juist, waardoor ze goed mee konden spelen. Het was genieten van de eerste orde. Prachtig om mensen samen te zien muziek maken, ongeacht of ze nu tiener of tachtiger zijn. Reacties van de leden waren bijvoorbeeld: "Heerlijk! De muziek golft over me heen en ik kan zo meedoen. Nooit verwacht dat dit mogelijk was. Wat zijn ze goed, wat leuk dat wij mee mogen spelen". Om op deze manier een feest voor de leden te organiseren was spannend. Gelukkig heeft het enorm goed uitgepakt. 

De avond, het jubileumconcert, begon met het Nederlandse lied in de vorm van Het kleine café aan de haven. Solo's waren er voor de Wijze Mannen van OSIVEO én voor Jorind Josemans, de dirigent van het NJAO. Hierna volgden sfeervolle en swingende melodieën van attracties van de Efteling, zoals het Carnaval en Villa Volta. Het laatste stuk werd uit volle borst meegegalmd door veel leden van het orkest. Kippenvelmoment voor wie er bij was. The Pirates of the Caribbean was voor iedereen een succes. Er stonden even twee dirigenten te zwaaien om het goed voor elkaar te krijgen, en het werkte!

 

Na de pauze ging het concert verder met het NJAO. De aanwezigen waren zeer onder de indruk van wat deze jongen mensen presteerden. Muziek maken op het hoogste niveau. Alle stijlen kwamen in vogelvlucht voorbij. Als laatste het overbekende One moment in Time van Whitney Houston. Om even helemaal stil van te worden. Jorind Josemans en Marga Menninga brachten, als cadeautje voor het jarige OSIVEO, Joegoslavische volksmuziek ten gehore. Een verrassing!

De accordeonisten eindigden allemaal samen met het Libertango van Astor Piazzolla. Het stuk eindigde met een geweldige knal, waarna het publiek een staande ovatie bracht. Iedereen was zo enthousiast dat als toegift Het kleine café aan de haven nog een keer gespeeld werd. Deze keer met een zingend publiek. Een knalfeest was het, een knalavond was het. Een jubileumdag zoals je een jubileumdag zou willen. En dat accordeon een veelzijdig instrument is, is op deze dag weer bewezen.

Accordeonverenigng OSIVEO is opgericht op 28 augustus1964. De naam OSIVEO staat voor 'Ons Spel Is Vreugde En Ontspanning'. De  prijsvraag, die hiervoor was uitgeschreven en waarvoor een waardebon van vijf gulden beschikbaar was gesteld, werd gewonnen door de 14-jarige Ria Keizer, die deze naam had bedacht.